Ziua Memoriei. Astazi, Republica Moldova comemoreaza 21 de ani de la inceputul razboiului la Nistru

2 martie 2013 Noutati

Astazi, 2 martie, se implinesc 21 de ani de la inceperea razboiului din 1992, de pe Nistru.

2 martie 1992 este considerata ziua declansarii Razboiului de pe Nistru, atunci cind Republica Moldova devine membru ONU, ceea ce duce la recunoasterea caracterului ilegal al auto-proclamatelor „republici" nistreana si gagauza. Primele ciocniri  au avut loc inca in 1991, prin blocarea podurilor de la Dubasari, Stefan Voda, Gura Bacului.

La 2 martie, presedintele moldovean Mircea Snegur a autorizat o interventie militara impotriva fortelor rebele care atacasera posturi de politie loiale Chisinaului de pe malul estic al Nistrului. Separatistii, ajutati de trupele sovietice, si-au consolidat controlul peste cea mai mare parte din zona disputata.

La 21 iulie 1992 Chisinaul si Moscova au semnat un acord de incetare a focului. De-a lungul raului Nistru a fost instituita Zona de Securitate, compusa din trei sectoare, cu lungimea de 225 km si latimea 15-21 km.

In 2010, Parlamentul de la Chisinau a desemnat ziua de 2 martie drept Zi a Memoriei.

Conform datelor partii transnistrene, in conflictul armat din 1992 au decedat cca 800 de transnistreni. Potrivit Ministerului Apararii in conflictul armat de pe Nistru au decedat 287 de moldoveni.


  
2009 Partidul Conservator Developed by INDEGROUP